CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, May 29, 2009

Wahai Melayu, Cina dan India sedarkah kalian?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pertama. Sedarkah kita sepatutnya bersyukur dengan keamanan yang negara kita kecapi pada hari ini? Walaupun kita berada dalam masyarakat yang majmuk, terdiri daripada pelbagai kaum dan agama.

Kedua, sedarkah kita bahawa negara kita merupakan negara majmuk yang mempunyai permusuhan antara kaum yang paling terhad dalam dunia, jika kita hendak bandingkan dengan pembersihan etnik atau kaum (ethnic cleansing) iaitu pembunuhan antara kaum secara besar-besaran berlaku di Rwanda,Bosnia,Sudan dan Kosovo. Perbezaan kaum di negara-negara ini tidak diterima baik sebagaimana kita menerima baik perbezaan antara kaum di negara Malaysia.

Renung-renungkan, bahawa kita perlu untuk mengekalkan keamanan yang sedia ada. Mengapa kita asyik mencari titik perbezaan? sedangkan titik persamaan itu lebih murni untuk kita jadikan kekuatan sebagaimana yang telah disarankan oleh Perdana Menteri kita' 1Malaysia'. Jika dibandingkan dengan negara-negara majmuk dalam dunia. kita sudah mempunyai kekuatan daripada segi penerimaan antara kaum.
Jadi, renung-renungkan...

Monday, May 25, 2009

Nak kasi pandangan kepada Timbalan Perdana Menteri?

Pada 9 Jun 2009 ini, saya dan beberapa rakan ahli Majlis Perwakilan Pelajar akan bertemu dengan Y.A.B Timbalan Perdana Menteri Malaysia,di Mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar-Pelajar Kebangsaan di Malaysia International Exhibition& Convention Center (MIECC),Seri Kembangan, Selangor. Perjumpaan ini akan membincangkan tentang isu-isu mahasiswa diperingkat nasional. Di peringkat MPPUSM, kami akan membawa beberapa isu meliputi aspek kebajikan pelajar,Dasar Pembangunan Mahasiswa,kerohanian, dan intelektual mahasiswa. Jadi, kepada semua pembaca yang mempunyai sebarang isu yang hendak dikongsi dan dibincangkan, boleh kirimkan komen anda di blog ini ataupun di email atomicboy_88@yahoo.com. Kerjasama anda amat saya hargai.

Monday, May 11, 2009

Mahasiswa dan kemelut politik negara.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada hari ini, negara kita sedang hangat dengan isu kemelut politik yang berlaku di Perak. Masing-masing bertelagah untuk merebut kuasa. Di manakah kesudahannya? Dewan Undangan Negeri masih lagi tidak bersidang untuk membincangkan isu-isu rakyat di Perak. Sedangkan perkara itu yang lebih utama untuk dibincangkan. Dimanakah sebenarnya acuan politik negara kita ini dibina? Secara realitinya, keadaan politik negara kita pada hari ini mempunyai beberapa kelemahan yang perlu untuk diperbaiki. Namun begitu, siapakah yang mahu membaikinya? Secara umumnya, kita akan mengharapkan kepimpinan tertinggi negara yang akan memperbaikinya. Atas rasional, mereka yang bertanggungjawab dalam membentuk agenda politik negara.

Persoalan mula timbul apabila berlaku perselisihan ideologi antara pemimpin-pemimpin di dalam negara. Mereka tidak mendapat kesepakatan dalam menguruskan pentadbiran negara. Sehinggakan sekarang berlaku perselisihan yang tidak tahu bilakah kesudahannya. Jadi, bilakah masanya kita mampu memperbaiki kelemahan sistem politik negara demi kepentingan rakyat jelata?

Pada hemat saya, sudah tiba masanya mahasiswa memainkan peranan dalam membina acuan politik yang lebih matang. Mahasiswa boleh berperanan dalam merangka acuan politik negara yang matang bermula dengan agenda politik kampus yang matang. Walaupun kita sedia maklum, bahawa mahasiswa juga mempunyai agenda politik yang tersendiri. Namun, mahasiswa perlu melatih diri supaya mencari titik persamaan dalam ideologi politik masing-masing. Atas dasar kebaikan bersama. Bukan mencari titik perselisihan yang dapat menjadikan kita bertelangah atas perkara yang remeh temeh. Jika perkara ini dapat dilakukan, maka pada masa depan, acuan politik negara kita akan lebih sempurna.

Mahasiswa adalah pelapis kepada kepimpinan negara pada masa akan datang. Saya menyeru kepada semua mahasiswa di seluruh negara agar tidak terpengaruh dengan kemelut politik di negara kita. Kita adalah 'frontline' kepada perubahan politik negara kita pada masa akan datang. Lakukan perubahan dalam berhadapan dengan ideologi politik yang berbeza. Kita tidak boleh terpengaruh dengan politik di luar sana. Kita adalah agen perubahan, bila mana disebut tentang agen perubahan, kita perlu menilai segala kelemahan yang ada, supaya kita dapat memperbaiki kelemahan itu. Pemimpin mahasiswa perlu mencari titik persamaan dalam mencari erti kemakmuran bersama. Kemelut politik yang berlaku adalah akibat daripada kedegilan bakal-bakal pemimpin yang tidak belajar daripada kesilapan yang berlaku.

Wallahualam.

Lintas langsung dari bilik MPP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah selesai sudah masalah desasiswa yang membelenggu warga kampus. Majoriti pelajar yang merayu mendapat desasiswa. Demikian adalah usaha sama Majlis Perwakilan Pelajar dan budi bicara Majlis Penggawa Desasiswa. Sewaktu saya berada di dalam meeting Majlis Penggawa-Penggawa untuk menyelesaikan masalah ini, beberapa cara yang telah dikemukan kepada Ketua Jawatankuasa Pemilihan Pelajar. Antaranya menampung jumlah pelajar yang merayu dengan kouta pelajar Postgrad dan kouta penempatan pelajar baru. Alhamdulillah cara-cara tersebut dapat membantu pelajar yang merayu untuk mendapat desasiswa pada sidang hadapan. Moralnya, untuk menjamin diri bagi mendapat desasiswa, aktifkanlah diri anda. Memang benar, ada rungutan yang mengatakan mereka aktif tapi tetap tidak mendapat desa. Kami telah menaikkan perkara ini, dan pihak HEPP telah mengambil serius dan memperbaiki kelemahan ini pada sidang hadapan.InsyaAllah, semoga Allah memudahkan urusan kalian semua.

"Sebaik-baik manusia adalah manusia memberikan manfaat kepada manusia lain"-hadith-